Azonnal be kellene tiltani minden zöldterület – erdő, mező, nád – kiirtását és beépítését!

Azonnal be kellene tiltani minden zöldterület – erdő, mező, nád – kiirtását és beépítését!

Ha minden így megy tovább, akkor akár egy zöld, bealgásodott posvánnyá is válhat a tó, a partvidékén szőlők helyett úszómedencékkel - állítja a Balatont kutató biológus.

Jordán Ferenccel, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet igazgatójával készített interjút a VIP (Very Important Planet). A hálózatkutató biológus korábban arról lett híres, hogy már 2019. szeptemberében előre jelezte a világjárványt. 

Most fő kutatási területéről, a Balatonról kérdezték. Ebből az interjúból szemezgettünk pár fontos idézetet.

Más országokban sem a tudósok irányítják a világ folyását, de jobban odafigyelnek a szavukra.
Ha minden így megy tovább, akkor akár egy zöld, bealgásodott posvánnyá is válhat a tó, a partvidékén szőlők helyett úszómedencékkel.

Azonnal be kellene tiltani minden zöldterület – erdő, mező, nád – kiirtását és beépítését. Egy közgazdász vagy egy politikus számára persze ez utópiának hangzik, de ha értelmes világban akarunk élni, akkor ahhoz változtatni kell. Nem egy-két apró részletet, hanem a gondolkodásunkat, az értékítéletünket, a Rendszert, nagybetűvel. Ma semmi komoly akadálya nincs annak, hogy valaki hazai vagy nemzetközi egyezmények, törvények ellenére cselekedjen. A büntetés minimális, egy kevés cinizmussal kiköhöghető. Van már elég beton, inkább azt kellene kicsinosítani.

Egyesek szerint megváltást jelenthetne az iszapkotrás, mások szerint nincs értelme. Van, aki szerint rosszabbodna tőle a helyzet. Én pedig egész határozottan állítom, hogy nem tippelgetni kell, hanem kutatni. Tihanyi intézetünk jelenleg is folytat méréseket, októberre megmondjuk, mi a kotrás hatása, legalábbis hogy 2020. augusztusában Györökön mi volt.

Nem feltétlenül csak a polgármesterek jó szándékán múlik, mi történik. A pénz nagy úr.

A helyi érdekek, egy-egy kiskirály biznisze nálunk ezer éve többet nyom a latban, mint az, hogy mi lenne akár a természet, akár az emberek érdeke.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.26

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.09.15

A szeptemberi kánikula után pénteken jön az igazi ősz

A napokban még kiélvezhetjük a meleget, de aztán hűvösebb idő köszönt be. A hétvégén hűvös, de kellemes kirándulóidő várható.

  • 2020.09.14

Egy erdő helyére terveznek benzinkutat Alsóörsön

A Fidesz által támogatott polgármester már előrehaladott tárgyalásokat folytat a védelmi célú erdő eladásáról.